Pečení chleba

 

Pekárna ETA Siesta

Chleba

350 ml vody

500 g mouky  / 400 g obyčejné hladké a 100 g žitné kremežské-kupuji ve Zdravěnce/

l lžičku soli

l lžičku cukru

l lžičku drceného kmínu

l lžičku chlebového koření / kupuji ve Zdravěnce/

l lžíci octa

2 lžíce oleje

1/6 kostky kvasnic 

Pečeme: KLASIK,   tmavá kůrka, velikost I 

Do pečící nádoby nalejeme vodu, ocet a olej. Přidáme odváženou mouku, sůl – nesmí přijít do styku s kvasnicemi, koření a doprostřed rozdrobíme kvasnice , posypeme cukrem a zahrneme moukou.

               

Mazanec

250 ml mléka

2 žloutky

80 g rozpuštěného másla

500 g polohrubé mouky  nebo 250 hladké a 250  polohrubé

citronová kůra

60 g cukru

1 vanilkový cukr

0,5 lžičky soli /nesmí přijít na kvasnice/

1/3 kostky kvasnic

Všechny ingredience dáme do pekárny v tomto pořadí, nakonec rozdrobíme kvasnice,

posypeme trochou cukru a zahrneme moukou. Pokud by se těsto zdálo hodně husté přidáme trochu mléka. Je potřeba to vyzkoušet. Po pípnutí přidáme namočené rozinky v rumu nebo kandované ovoce. Těsně před pečením potřeme vajíčkem.


Pečeme: KLASIK, světlá kůrka, velikost I  -  po pípnutí rozinky

nebo Program SLADKÉ, světlá kůrka-  zde program nepípá na rozinky, ty přidáme když se na časovači objeví čas 1,41 u ETY Harmony. 


Partnerem receptáře je Tescoma, jež nabízí kuchyňské pomůcky PRESTO a další užitečné pomocníky do vaší kuchyně!