Sterilované zelí

Sterilované zelí:
nakrouhané zelí povaříme asi 5 minut ve slané vodě / na 4 kg zelí 1 l vody a 2 lžíce soli/. Zelí
scedíme a naplníme do 0,7 l sklenic,  do kterých dáme na dno 1/2 lžičky hořčičného semínka,
3 zrnka  nového koření a 5 kuliček pepře. Sklenice napěchujeme zelím  pouze do 3/4 obsahu,
protože budeme zalévat nálevem. Sterilujeme  asi 10 minut, jen aby chytla víčka.

Nálev:
1 l vody, 0,3 l octa, 10 dkg cukru, 2 dkg soli - vše svaříme dohromady.

Použití:
Na zpěněnou cibuli vyklepneme obsah sklenice i s nálevem,  bez semínek. Přidáme drcený
kmín, povaříme asi 5 minut. Zahustíme hladkou moukou a  dochutíme cukrem, solí a octem.
Podáváme například k vepřové pečeni s knedlíkem.