Medovník

Ingredience:
těsto: 45 dkg hladké mouky, 18 dkg másla nebo Hery, 15 dkg moučkového cukru, 4 rovné lžíce medu, 1 vejce,  4 lžíce šlehačky, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 lžička kakaa

Nad párou v misce rozpustíme tuk, přidáme vejce , cukr, šlehačku a med.  Ručním šlehačem vše šleháme v páře 5 minut. Do větší  misky si odvážíme mouku, přidáme sodu,  kakao a vlijeme ještě teplý krém. Vypracujeme těsto, které se nám bude zdát řídké.Dáme ho pod  fólii  a necháme ho odpočívat asi 30 minut. Nedáváme do lednice. Těsto rozdělíme na 5 kousků /těsto  máme stále pod fólií/ a na pečícím papíře  z každého kousku vyválíme placku silnou asi 3 mm, vykrojíme kolečko o průměru 22 cm a pečeme v předehřáté troubě na 180°C  5 minut. Zbytky upečeme také, budeme je potřebovat na posyp.

krém: 3/4 plechovky zkaramelizovaného mléka Salko,  25 dkg másla, 7 dkg umletých vlašských ořechů - vše ušlehat

sirup na potírání placek:  1,5 dl převařené vody, 2 lžíce krystalovéhu cukru, 50 ml rumu - vše smíchat

Postup:
první placku natřeme sirupem jenom zvrchu, namažeme krémem. Další placky potíráme sirupem již z obou stra a promazáváme krémem.
Trošku krému si necháme na potření korpusu. Poslední placku  potřeme sirupem i zvrchu  a celý korpus lehce potřeme ze všech stran  zbylým krémem.  Upečené zbytky těsta rozdrtíme, přidáme asi 3 dkg mletých ořechů a celý medovník posypeme.
Dáme do lednice nejlépe přes noc ztuhnout.


Partnerem receptáře je Tescoma, jež nabízí kuchyňské pomůcky PRESTO a další užitečné pomocníky do vaší kuchyně!